PGP (Pretty Good Privacy) е програма за криптиране, която предоставя криптографска защита и възможност за автентификация при преноса на данни. Използва се за подписване, криптиране и декриптиране на текстове, имейли, файлове, директории и цели дялове на диска и за повишаване на сигурността при размяна на електронни съобщения.

Тя е може би най-разпространяваната в световен мащаб.

Фил Цимерман, американски софтуерен инженер, съосновател и главен учен в Silent Circle (фирма в областта на криптираните комуникации, базирана във Феърфакс, Вирджиния) създава PGP през 1991 г. с некомерсиална цел и дори включва сорс кода във всички копия. Той е анти-ядрен активист и има нужда от начин за сигурно прехвърляне на информация по Интернет.

Системата се разпространява много бързо по цял свят.

Интересен факт е, че през 1993 г. Цимерман бива обвинен от правителството на САЩ в „експорт на муниции без лиценз“, въпреки, че той самият никога не е участвал в прякото разпространение на системата. По това време криптосистеми, използващи ключ, по-голям от 40 бита, са включени в така наречените „регулации засягащи щатския експорт, а PGP никога не използва ключове по-малки от 128 бита. След няколко години преследването срещу Цимерман е прекратено без предявяване на обвинение.

PGP и подобните софтуерни програми следват стандарта OpenPGP (RFC 4880) за криптиране и декриптиране на данните.

Още в началото PGP включва в системата за разпространение на публичните ключове и „сертификат за автентификация“.  Включването на публичния ключ в сертификат дава сигурност на потребителите, че ключът е валиден.

Днес PGP е собственост на Symantec.

Free Software Foundation създава собствена система – OpenPGP, наречена GNU Privacy Guard (GnuPG или GPG). GnuPG е свободна и безплатна заедно с целия сорс код под лиценза GNU General Public License (GPL). OpenPGP е имплементиран в множество софтуерни продукти.

Досега не е известен метод за разбиване на PGP.

Ние препоръчваме GnuPG, която поддръжа стандарта OpenPGP и Gpg4win (за ползвателите на Windows), която поддържа двата криптографски стандарта OpenPGP и S/MIME (X.509). И двете са безплатни.

Нашият PGP ключ
Какво е PGP?
лого keybase
Криптиран чат с нас в Keybase
Don`t copy text!