Блог

Говорът и писмеността са най-важните елементи на общуването

Говорът и писмеността като елементи на езика са най-важните средства за общуване между хората

Какво знаете за езиците по света? Ето някои любопитни факти …

Знаете ли, че населението на земята говори около 40 000 езика като се включат и наречията?

Днес обаче се счита, че съществуват около 7000 живи езика по света, които се говорят от 7 милиарда души в 189 независими територии.

Въпреки че можете да ползвате банкомат на латински във Ватикана и въпреки запазването на някои стари мъртви езици като древногръцкия и латинския, днес непрекъснато изчезват малки езици, говорени от неголеми общности, които постепенно отмират заедно с културата и обичаите си.

В Мексико например съществува език, който е застрашен от изчезване, защото последните двама души, които го знаят, не си говорят.

Смята се, че 50% от езиците са застрашени от изчезване и това е тенденция, която се наблюдава навсякъде по света. 96% от тях се говорят от 4% от населението на света, а един език изчезва на всеки 2 седмици.

90% от езиците изобщо не са представени в Интернет.

Всъщност, като заговорихме за това, езикът на Интернет безспорно е английският (според статистиките най-голям е броят на англоговорящите потребители в Интернет пространството, следвани от тези, които използват китайски, като на трето място се нарежда испанският; почти всички уебсайтове и съдържание се превеждат първо на английски за чуждоезичната аудитория).

Смятате ли, че някога целият свят ще говори на един единствен световен език? Кой ще бъде той според вас?

Повечето езици в света се говорят в Азия и Африка – двата най-големи и гъсто населени континента

Китайската писменост се състои от 40 000 йероглифа

Знаете ли, че Азия е дом на стотици езици, а в някои азиатски държави има повече от един официален език? В Индонезия има над 600 езика, в Индия – над 800, а във Филипините – над 100. В Африка се говорят над 1250-3000 езика.

За сравнение в същото време в Европа има около 225 местни езика, което съставлява около 3% от всички езици в света. Съвсем малко, нали?

Поне половината население на земята е двуезично или говори повече от 2 езика.

Всички езици са различни, но тъй като основаната функция на езика е общуването, всеки е в непрекъснат контакт с другите и се обогатява от тях, влияе се, развива се, живее.

Английският е заел много думи и изрази във времето от други езици, а европейските езици сега заемат много думи от английския. Повечето европейски езици принадлежат към голямото индо-европейско езиково семейство.

В българския има много заемки, чуждици и влияние от турски, френски, руски, а сега все повече навлизат и от английски.

Многоезичието води до икономически предимства: работните места са по-лесно достъпни за тези, които говорят няколко езика, а многоезичните компании имат по-голямо конкурентнo предимство пред едноезичните, които често са органичени единствено до местния пазар.

Вижте ние с кои езици работим!

26 септември – Европейски ден на езиците и на многоезичието

На 26 септември е европейският ден на езиците, който акцентира върху повишаване на нивото на многоезичност и подобряване на междукултурното разбирателство, което е невъзможно без тях.

Тук е редно да споменем, че повечето европейски езици принадлежат към 3 големи групи: германски, романски и славянски езици.

Германските езици включват английски, немски, датски, норвежки, шведски, исландски, холандски, наред с други.

Романските езици произлизат от разговорния латински и включват испански, френски, италиански, португалски, румънски и други.

Славянските езици включват български, руски, украински, беларуски, полски, чешки, словашки, словенски, сръбски, хърватски и други.

Само 6 от всички езици са избрани от ООН за световни езици и това са: английски, испански, френски, китайски, руски и арабски.

Най-дългата азбука на света е тази на Камбоджа – 74 букви, а най-късата на Папуа Нова Гвинея – 11 букви, но пък жителите на Папуа Нова Гвинея са истински полиглоти – говорят около 700 езика.

Езикът таки в западните части на френска Гвиана и Суринам се състои само от 340 думи.

Съединените щати нямат официален език. Най-широко разпространен е английският, считан за официален de facto, но не и de jure, а след него по разпространение се нарежда испанският.

Европейските азбуки се състоят от около 30-40 символа, за сравнение японската писменост ползва 3 „азбуки“ (канджи, катакана, хирагана: около 2500 писмени знака), а в китайската писменост има 40 000 йероглифа.

Може би затова често китайският е смятан за най-трудният за научаване език в света.

Кой тогава е най-лесният език за научаване?

Истината е, че такова нещо като най-лесен език не съществува.

Всичко зависи от ученика или по-точно доколко граматиката на изучавания език и звуковата система биха били лесни за него. До голяма степен това зависи от близостта до собствения му майчин език или до езиците, които вече познава.

Някои от езиците с най-малко звуци могат да бъдат най-отдалечените и граматически сложни. При други напълно липсват спрежения или сложни граматически структури, но са просмукани от звуци, почти невъзможни за произнасяне.

Известни полиглоти

Въпреки това някои хора се справят доста добре с научаването на езици.

Одри Хепбърн

Одри Хепбърн е говорила 6 езика: холандски, френски, английски, италиански, немски, испански

Макар че много полиглоти знаят до около 6 езика, броят им рязко намалява след тази цифра. Хората, които говорят много повече езици – единадесет или повече – понякога се класифицират като хиперполиглоти.

А има и такива като полиглотът Вили Мелников, който говори 104 езика и може с основание да претендира за титлата шампион на планетата.

В колекцията му има традиционни европейски и източни езици, редки и екзотични наречия, на които говорят племена на индианци и ескимоси, езици, чийто носители са изчезнали като древноисландски например.

Един от най-авторитетните лингвисти познати някога е бил Джон Боуринг – губернатор на Хонконг, писател, пътешественик. Той твърдял, че разбира 200 езика и владее гладко около 100.

Най-известният жив полиглот в света е Заяд Фазах – бразилски преподавател с ливански произход, който заедно с майчиния си арабски език говори още 62 други езика и е вписан в Книгата с рекордите на Гинес.

А най-добрият полиглот, известен някога в историята, е кардинал Джузепе Гаспардо Мезофанти (1774-1849) – пазител на библиотеката на Ватикана, който е говорел почти 100 езика, 50 от които – диалекти.

Още някои известни полиглоти: Клеопатра, Лев Толстой, Джеймс Джойс, Рембо, Шамполион, Никола Тесла, Виго Мортенсен, Одри Хепбърн и други.

10-те най-говорими езици в света

И все пак, ако имате бизнес и се чудите как да достигнете до най-много потребители, ето за колко хора посоченият език е роден:

 

1) Мандарин – 918 млн.

2) Испански – 480 млн.

3) Английски – 379 млн.

4) Хинди – 341 млн.

5) Бенгалски – 228 млн.

6) Португалски – 221 млн.

7) Руски – 154 млн.

8) Японски – 128 млн.

9) Панджаби – 92.7 млн.

10) Маратхи – 83.1 млн.

 

World Map BG (small) Placeholder
World Map BG (small)

 

Макар и не съвсем надеждни, данните за общ брой ползватели на езика (включващ владеещите го като втори език), пренареждат листата така:

 

1) Английски – 1.132 млрд.

2) Мандарин – 1.116 млрд.

3) Хинди – 615.4 млн.

4) Испански – 534.3 млн.

5) Френски – 279.8 млн.

6) Арабски – 273.9 млн.

7) Бенгалски – 265 млн.

8) Руски – 258.2 млн.

9) Португалски – 234.1 млн.

10) Индонезийски – 198.7 млн.

 

Ако все още Ви е трудно да решите кой език би допринесъл най-много за Вашия бизнес, свържете се с нас и ние ще Ви помогнем.